FIBONACCI
Fibonacci si Natura


Plantele nu știu despre acest șir – ele doar cresc în cel mai eficient mod. Multe plante releva Șirul lui Fibonacci în aranjamentul frunzelor lor în jurul tulpinei. Unele conuri de brad și de pin prezintă, de asemenea, numerele la fel ca floarea soarelui sau margaretele. Floarea soarelui poate conține numarul 89 sau chiar 144. Unele conifere prezintă aceste numere în umflăturile de pe trunchiuri, iar palmierii în inelele de pe trunchiuri.
De ce se întamplă aceste aranjamente? În cazul aranjamentelor frunzelor, sau al filotaxiei, unele dintre ele pot fi legate de maximizarea spațiului pentru fiecare frunză pentru a primi maximul de lumină posibil. Chiar și un mic avantaj ar deveni dominant de-a lungul multor generații. În cazul unor frunze strânse laolalta, cum este cazul varzei, aranjamentul corect poate fi crucial pentru rezolvarea necesitaților plantei.
Așadar, natura nu încearcă să foloseasca Șirul lui Fibonacci : aceste numere apar ca un produs secundar al unui proces fizic profund. De aceea, spiralele sunt imperfecte. Planta răspunde la constrângerile fizice și nu la o regula matematica.
Ideea de bază este că poziția fiecarei noi creșteri este la aproximativ 222.5 grade distanță de cea anterioara, pentru că produce în medie spațiul maxim pentru toate creșterile. Acest unghi este denumit unghiul de aur si împarte complet cercul de 360 de grade în secțiuni de aur 0.618033989 . . . .
Exemple ale Șirului lui Fibonacci în natură:
Petalele florilor
Probabil că majoritatea dintre noi nu a avut timp să examineze cu atenție numărul petalelor unei flori. Dacă am face-o, am descoperi că numărul petalelor unei flori ce înca are toate petalele intacte, pentru multe dintre flori este un numar din seria lui Fibonacci. :
-
3 petale: crin, stânjenel
-
5 petale: piciorul cocoșului, trandafirul sălbatic, căldărușa
-
8 petale: delphiniums
-
13 petale: gălbenele
-
21 petale: cicoare
-
34 petale: pătlăgina, piretru
-
55, 89 petale: margaretele Sf. Mihail si familia asteraceae
Câteva specii sunt foarte precise în ceea ce privește numărul petalelor – ca de exemplu gălbenelele, însa celelalte sunt foarte aproape de cele enumerate mai sus, având ca medie un număr din Șirul lui Fibonacci.
O petală (cala albă)

Cinci petale

Două petale (euphorbia)

Opt petale (Sanguinaria canadensis)

Trei petale (trillium)

Treisprezece ( Marmalade )

21 petale ( margareta )

34 petale ( margaretele de câmp )
