top of page

       Istoria lui Fibonacci :

   Conform lui O’Connor și Robertson (1998), Leonardo Pisano s-a născut în 1175, într-o familie de comercianți din Pisa, Italia. Leonardo a fost educat în Africa de Nord deoarece tatăl său a deținut o poziție diplomatică acolo, fiind reprezentantul comercianților din Pisa în portul mediteranean Bugia, în nord-estul Algeriei. În adolescența sa, Fibonacci a călătorit cu tatăl său în regiunea mediteraneana, intrând în contact cu variate culturi și sisteme matematice folosite în aceste regiuni, lărgindu-și astfel aria de cunștiințe. În anul 1200 Fibonacci s-a reîntors în Pisa. Acolo a scris numeroase și importante materiale care au contribuit la dezvoltarea matematicii. Astăzi se mai păstrează copii dupa lucrarile Liber abaci (1202), Practica geometriae (1220), Flos (1225), si Liber quadratorum. Lucrarea Liber abaci se bazează pe cunoștiințele de aritmetică si algebră acumulate în timpul călătoriilor sale. În această lucrare sunt prezentate numerele indo - arabe : 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, sistemul zecimal (cu impact semnificativ în evoluția ulterioară a matematicii), alte elemente de teoria numerelor precum și un șir particular de numere, cu caracteristicii interesante, denumit ulterior Sirul lui Fibonacci.

 

     Instrumentele Fibonacci:

   

   Leonardo Fibonacci a fost un matematician italian născut în 1170. Se crede ca a inventat serii numerice în timpul studierii Marii Piramide din Giza. Numerele Fibonacci reprezintă o secvență numerică în care fiecare numar care urmeaza poate fi obtinut prin însumarea celorlalte doua de dinaintea sa: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144 etc.

     Aceste numere sunt interconectate printr-o serie de corelații interesante. De exemplu, fiecare numar din serie este de aproximativ 1.618 ori  mai mare decât cel de dinaintea sa, iar fiecare numar anterior este aproximativ 0.618 din urmatorul.

     Exista o serie de instrumente ale analizei tehnice foarte răspindite care se bazează pe numerele lui Fibonacci. Principiul general de interpretare al acestor instrumente constă în faptul că atunci când prețul se apropie de liniile construite cu ajutorul lui, ne putem astepta sa intervina modificari ale trendului.

  • Arcele Fibonacci

  • Evantaiul Fibonacci

  • Retragerile Fibonacci

  • Zonele Fibonacci

  • Extinderile Fibonacci

  • Canalul Fibonacci

     

     

     

     

     

     

     

     

     

bottom of page